Určite ste si už niekedy všimli, ako sa výrobcovia krmív na obaloch svojich produktov predbiehajú v uvádzaní percentuálneho zastúpenia mäsa. Ide skutočne o akýsi zázračný etalón kvality, alebo len o vydarený marketing? Čo by ste si mali na etikete všímať, aby ste mali istotu, že svojmu psovi ponúkate to najlepšie? Aby ste skutočne pochopili kvalitu výrobku, je potrebné dôkladne sa pozrieť na jeho zloženie.
Mnohí výrobcovia sa v rámci zloženia svojich produktov pýšia údajom o sušenom mäse. Od predstavy, že ide o nasušené kúsky čerstvého mäsa, je však realita veľmi vzdialená. Sušené mäso, ktoré sa pridáva do psích granúl, totiž vzniká priemyselnou výrobou vo veľkých objemoch. Surovina sa najprv upravuje pri teplotách presahujúcich 120 °C, aby sa bielkovina oddelila od tuku a zároveň došlo k odpareniu prebytočnej vody. Takto vzniknutá hmota sa suší, až vznikne hnedý prášok. Niekedy býva sušené mäso uvedené na obale pod názvom mäsová múčka. Od tohto označenia však výrobcovia často upúšťajú najmä preto, že nie je pre spotrebiteľa atraktívne. Povedzte sami, aké granule by ste svojmu psovi radšej kúpili vy? So sušeným kuracím mäsom alebo s kuracou múčkou? V skutočnosti však ide v oboch prípadoch o tú istú surovinu.
Kvalita týchto múčok sa samozrejme môže líšiť. Ak na obale nie je uvedený konkrétny zdroj, ale napríklad len mäsová múčka, ide o surovinu, ktorá pochádza zo zmesi rôznych druhov odpadových produktov živočíšneho pôvodu. Konkrétny typ však nie je dohľadateľný. Ak sa naopak jedná aspoň napríklad o sušené kura, viete, že ide o surovinu pochádzajúcu z rovnakého zdroja. Čisté kuracie mäso však za touto ingredienciou taktiež nehľadajte. Hoci kúsky kuraťa, z ktorého sa múčka vyrába, môžu byť aj určené na ľudskú spotrebu, rozhodne nejde o kuracie prsia alebo stehná. Je to logické – prečo by sa kvalitné a chutné mäso spracovávalo v továrni na múčku, keď ho možno predať do obchodu alebo reštaurácie? Sušené mäso do psích krmív sa preto z ekonomických dôvodov vo veľkom vyrába zo svalových odrezkov, kostier a šliach.
Výživová hodnota
Hoci sušené mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, jeho výživové hodnoty sú oveľa nižšie ako pri čerstvom mäse. Vysoké teploty, pri ktorých sa pripravuje, ho totiž spoľahlivo zbavujú veľkého množstva omega 3 a 6 mastných kyselín, prospešného tuku a prírodných vitamínov.
Stráviteľnosť
Z čerstvého mäsa dokáže psí organizmus zužitkovať až 95 % bielkovín a ostatných prospešných látok. To je napokon pochopiteľné – mäso je v prírode jeho prirodzeným zdrojom potravy. Mäsová múčka je podstatne horšie stráviteľná a často môže dokonca zaťažovať tráviaci trakt. Využiteľnosť bielkovín zo sušeného mäsa sa pohybuje okolo 61 %. Jeho nadmerné dávkovanie môže tiež viesť k tráviacim ťažkostiam. V kvalitnom krmive by sa preto rozhodne malo objaviť skôr čerstvé mäso než sušené. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa v granulách, je zdroj sacharidov a vlákniny. Nekvalitné krmivá používajú obilie alebo kukuricu – to sú suroviny s vysokým glykemickým indexom. O niečo lepšou voľbou je použitie hnedej ryže či zemiakov, stále však ide o suroviny s pomerne vysokým glykemickým indexom, ktorý znižuje stráviteľnosť bielkovín. Kvalitné granule obsahujú napríklad bataty. Táto superpotravina patrí medzi suroviny s nízkym glykemickým indexom a neznižuje stráviteľnosť bielkovín v krmive.
Chutnosť
Chutnosť krmív môže závisieť od viacerých faktorov. Rozhodujúce sú najmä použité ingrediencie a ich spracovanie, teda samotný výrobný proces. Ak chcete krmivo, ktoré bude vášmu psovi chutiť, je vhodné uprednostniť krmivá z čerstvého mäsa vyrábané pri nižších teplotách. Mäsové múčky prechádzajú, ako už bolo spomenuté, tepelnou úpravou pri vysokých teplotách. A práve to ich pripravuje o prirodzenú chuť aj vôňu.
Dohľadateľnosť zdrojov surovín a etika výroby
Jedným z typických znakov výroby mäsových múčok je to, že továrne, kde sa múčky vyrábajú, produkujú múčky prakticky nepretržite. Vďaka tomu môže dôjsť k tomu, že sa do jednej múčky dostanú živočíšne suroviny z viacerých bitúnkov. Prakticky tak nie je možné dohľadať, odkiaľ pochádza kura, z ktorého bola múčka vyrobená. To tiež znamená, že sa kvalita tohto produktu líši, hoci pochádza z jednej továrne. Použitie čerstvého mäsa má tú výhodu, že možno zabezpečiť konštantnú kvalitu vstupných surovín z jedného zdroja. A stav týchto surovín pred výrobou možno aj skontrolovať, pretože do výroby vstupuje priamo čerstvé mäso.
Koľko stojí múčka v porovnaní s čerstvým mäsom?
Mäsové múčky sú tak rozšírené aj preto, že sú v porovnaní s čerstvým mäsom lacnejšie. Spočítali sme pre vás, koľko stojí kilogram proteínu vo forme múčky oproti rovnakému množstvu bielkovín vo forme čerstvého mäsa. V prípade kuracej múčky ide približne o 1,50 € na kilogram bielkovín. V prípade celého čerstvého kuraťa ide dokonca o 12,30 € na kilogram bielkovín. Použitie čerstvého mäsa je teda viac než 7-násobne drahšie v porovnaní s použitím sušeného mäsa.
Ak ste sa dočítali až sem, už viete všetko podstatné o mäse v granulách pre psov. Na záver teda ešte pridávame stručný návod, na čo konkrétne si dať pozor pri výbere krmiva pre psa:
Na čo si dať pozor pri výbere krmiva:
Na prvom mieste v zložení hľadajte čerstvé mäso
Vyhnite sa krmivám, ktoré použité suroviny maskujú za neurčité názvy ako „mäsová múčka“ bez uvedenia jej druhu
Sušené mäso a mäsová múčka sú tá istá surovina
Kvalitné granule používajú čerstvé mäso, alebo kombináciu čerstvého a sušeného mäsa
Granule obsahujúce iba sušené mäso môžu byť pre psa ťažšie stráviteľné
Pri výbere si všímajte aj zdroj vlákniny a sacharidov. Uprednostnite suroviny s nízkym glykemickým indexom
